top of page
landal_aTELIER_LOGO.png

Spaces en Storytelling: Landal Ateliers

Het vormgeven van verhalen

 

 De dikke eenhoorns zijn al een tijdje bekend met het vormgeven van verhalen. Toch waren we verrast dat we rond de herfst van 2019 gevraagd werden om een ontwerp te ontwikkelen voor een nieuwe lijn van knutselruimtes voor Landal GreenParks.

 

De missie leek simpel: ontwikkel op basis van bevindingen uit drie eerder ontwikkelde knutselruimtes een ‘attractiewaardige’ pilot van een nieuwe ruimte op een van de grotere parken van Landal GreenParks, Landgoed ’t Loo. Daarnaast was er vanuit Landal ook de wens om het hele project ‘turn key’ te laten ontwikkelen: Fat*Unicorns zou niet alleen verantwoordelijk zijn voor het concept en ontwerp maar ook voor de complete uitvoering.

We ontwikkelde een unieke plek. Een plek waar alles anders zou zijn dan thuis, zonder dat het té vreemd zou aanvoelen. Hier ontstond ‘Atelier’, een bijzonder wonderbaarlijke plek vol inspiratie en verwondering. Een soort Alice in Wonderland zonder dat we de ruimte zouden ombouwen tot een magisch bos.

LNDL_glasinlood_logo.png

Carel Keck's Knutselfabriek

 In eerste instantie ontwikkelden de dikke eenhoorns een complete ‘backstory’ die de basis vormde van de knutselruimte; ’Carel Kecks Knutselfabriek’. Het verhaal was de geschiedenis van de familie Keck die veel geld verdiende met maken van ‘dingen’ in hun fabriek. Als een stiekeme rode draad door generaties van Kecks liep de liefde voor knutselen. Omdat knutselen niet voor serieuze mensen was, moest dit in groot geheim gebeuren. Pas toen het familiekapitaal op was en de fabriek veranderd was in een lege vervallen ruime besloot, Carel Keck als knutselaar pur sang uit de knutselkast te komen en de leegstaande fabriek te veranderen in een knutselwalhalla voor iedereen die ook van knutselen houdt.

Schermafbeelding 2020-02-09 om 13.34.12.

'Onze ontwerpen zijn story based zonder dat we steeds weer grijpen naar het zoveelste piratenschip, prinsessenpaleis of hipster-restaurant...'

Het ontwerp bestaat uit zes verschillende ‘eilanden’, met allemaal een eigen kleur. De eilanden bestaan uit een grote werktafel met een verwonderingskast, een soort eigentijds rariteitenkabinet met veel laadjes en kastjes. Sommige zijn gevuld met wonderbaarlijke objecten – eigenlijk miniverhaaltjes –, andere kunnen nog worden gevuld. De verwonderingskasten zijn allemaal uniek en hebben ook een ‘bewoner’ voor wie kinderen, ouders, grootouders of personeel ook zelf een verhaal kunnen maken. Ook is in het ontwerp rekening gehouden met het gegeven dat mensen de knutselmaterialen moeten aanschaffen; de ruimte heeft veel meer een uitstraling van een winkel. Maar dan wel de leukste winkel van Nederland…

 

Formule

 

Het Atelier op Landgoed ’t Loo is een pilot, maar dit concept kan gemakkelijk over meerdere parken en verschillende ruimtes uitgerold worden. Waar we bij Landgoed ’t Loo zes grote knutseleilanden konden plaatsen kan er in een ander park bijvoorbeeld sprake zijn van één of twee eilanden. Ook is de ruimte multifunctioneel, zodat die te gebruiken is voor optredens, andere zaalactiviteiten (zoals bingo), als vergaderfaciliteit of verhuur aan derden.

Team

 

Voor de ontwikkeling en realisatie werd het ontwerpteam van FAT*Unicorns aangevuld met standbouwexpertise en bouwmanagement om het project ook turn key te kunnen realiseren. Vanwege de korte tijdslijn maakte we gebruik van een team van ‘preffered supliers’ van Landal GreenPark zelf en we werkten nauw samen met de technische dienst van Landgoed ’t Loo zelf.

 

De smaak te pakken

 

De Dikke Eenhoorns hebben de smaak te pakken. Los van het feit dat onze verhaalactiviteiten een stuk breder zullen worden, hebben we besloten om het ontwikkelen en realiseren van bijzondere publieksruimtes ook permanent op te nemen in onze menukaart. Ons ding? Onze ontwerpen zijn story based zonder dat we altijd maar grijpen naar het zoveelste piratenschip, prinsessenpaleis of hipster-restaurant.

LNDL_bag.jpg

Een merk te veel...

 

De backstory van Carel Keck en naam (Carel Keck's Knutselfabriek) deden Landal realiseren dat ze toch geen nieuw merk onder het Landal-label wilde introduceren. In de parken bestond al het ruim uitgerolde ‘Bollo’-kinderconcept: een grote kindervriend die shows geeft en de kleintjes voorleest. Het knutselconcept moest naast Bollo en onder het Landal-label kunnen vallen zonder een heel nieuw label te worden.

 

Hoewel Landal bereid was om de vormgeving zonder de verhalende context uit te rollen, besloten we om het anders te doen. Zonder de backstory voelde de vormgeving voor ons niet relevant genoeg. 

De dikke eenhoorns gingen weer naar de tekentafel. Ze pasten de storytelling tools toe zonder een duidelijk aanwezige backstory te maken...

FU-Atelier-colorlogo_vrij_HR.png
logo-landal-greenparks.jpg
bottom of page